неділя, 16 липня 2017 р.

Врятувати Дністер від... ключова і ще 9 загроз

Дністровський каньйон


1. ідея гесів на Дністрі

Шкідливою є навіть дискусія на тему спорудження гесів (от "спорудження в Дністровському каньйоні" чи "на Верхньому Дністрі?"). Таким чином тему намагаються протягнути тему в публічне обговорення: "а що, ми ж ще нічого не будуємо, ми всього лиш хочемо вияснити, чи, наскільки, в якій мірі геси можуть мати вплив на довкілля і як сприяти туризму, он, експертизу проведемо, проект із залученням науковців організуємо, ..."

коли завезуть підрядника з бульдозерами, ще до вкладання першого блоку бетону -  ситуація вже програна. Залишиться ностальгувати, як героїчно ми доборолися.

Тому: ніяких публічних обговорень. Дискусій бути не може, брати участі  в них  - зась.
В наш час навіть не поб'єш вікна в приміщенні, де проводять тендер, бо ж система  - проззора.
Не можна виграти в ситуації, коли інша сторона сама встановлює правила,
по яких не може програти.

2. стоки в Дністер

Дністер приймає в себе не лиш цілющі помічні джерела, а й всі стоки з лівого/правого берега. Наші райцентри якщо і мають водоочиcні споруди, то непрацюючі.
Таяк з кожним роком все більше наших людей звалює закордон, і стоків стає все менше.
Тому є два варіанти - або дочекатися, поки  звалять прям всі, або ж таки спорудити водоочисні в містах і на останніх працюючих підприємствах в депресивній Тернопільській області.

3. засміченість

струмок-колектор

Трьох видів:
 - сміття, яке вже плине по ріці зі смітників вище Дністровського каньйону;
 - сміття з стихійних смітників сіл над каньйоном. Викидати сміття просто в Дністер неергономічно - далеко йти від села. Села - на горбі, до найближчого яру (ярів) несеться сміття -  і вимітується в яр. Далі чекаєш сильної зливи, яка все забере до і як наслідок  - в Дністер.

береги Дністра після підняття води

 - сміття, яке залишають на берегах Дністра. Його не так багато, але саме в найпривабливіших для пікніків місцях після пікніків. Внаслідок цього складається враження, що всі береги такі засмічені, як, скажімо, стоянка у Возилові.

4.збереження автентики (культурно-історичної спадщини)


головна туристична принада Тернопілля

мова як про руїни замків та фортець, про муровані з червоного каменю паркани, традиційні криниці-журавлі, залишки старої бруківки, вікові дерева. Поодинці жодне з них не фонтанує емоціями, але заповнює проміжки між туристичними хедлайнерами (як от Джуринський водоспад чи Хотинська фортеця).

Користі від статусу обє'кта ПЗФ (природозаповідного фонду) для скелі чи  охоронної таблички УРСР на замку  менше, чим від присвяченої спасінню вікової каплички церковної літургії.
Часто саме від державних служб найбільше шкоди - як відомо, допоки пам'ятку не взялися реставрувати, її ще можна врятувати. Коли міст таки рехтують, кількість будівельного сміття острівцями бетону буде викинене в річку, бо ж хлопці робять! Звичайно, зарікатися про естетичний вигляд мосту, якщо хлопці робять, не можна, (хоча якщо подивитися на мости-останці старої Європи, то в тих хлопців таки все вдавалося).

5.браконьєрство риби і звірів


браконьєрство риби


над Дністром немає великих лісів, здатних утримати велику кількість звірини, а на ту поодиноку, яка ще є, повсюдно висять сильця; 20 з 35 видів риби в Дністровському каньйоні червонокнижкові, і це ніяк нікого не зупиняє.

лис в сильці


6.видобуток каменю і шутрів


Та байдуже, легальний цей видобуток чи ні. Нове дерево виросте за 80 років, а ще одного девонського чи неогенового періоду на планеті - не буде. Якщо якась жадібна німецька фірма по видобутку гіпсів перетворює цікавий карстовий масив на радіоактівний пепел, то вже справді з кінцями, і начхати на дотації на освітлення в даному селі  - чи там темно в око стрель. Але таяк ми справжня бананова республіка, яка міняє сировину і рабів в обмін на коралі та обіцянку дати сокиру, але якось згодом, то тут тяжко щось говорити.

а шо, будуватися треба?) Відки брати шутер?

  7.всихання джерел
За останні кілька посушливих рівень ґрунтових вод впав до критичної межі. Цього року,  дощового, вода піднялася "аж" на півметра. Зміліли притоки Дністра - Серет, Збруч, Нічлава. Це впливає також на Дністер.
 Кажуть, що зараз ми пожинаємо плоди меліропації - рівень води кількадесят років тому досягався внаслідок встромлених в землю меліоративних трубок. За кількадесят років ці трубки остаточно вийдуть з ладу, вода знов почне акумулюватися, але поки ми там, про що нас попереджали. Інші кажуть, що то через вирубку лісів в Карпатах, різні інші щось говорять.

8.борщівник Сосновського


околиці села Петрів Тлумацького району

Його ще небагато, ще не цілі плантації -  але "рослини-розвідники" вже є. Згідно закону, борщівник оголошений карантинним видом, боротьба з ним покладена на місцеві органи самоврядування, що означає, що лихо швидко і  невпинно наближається.

9.бездіяльність влади
На рівні створити, наша держава понастворювала і якось фінансує купу інституцій. Вони мали б, мусили б вирішувати, запобігати, у вирішенні цих всіх питань. Але практично, коли мова доходить до практичних вольових рішень, все непросто і треба кликати варягів.
З іншого боку, громадськість займає дивну позицію, що якщо от я в собі "пробудив свідомість", то бактеріально-крапельним шляхом вона пробудиться ще й в оточуючих.
 Не треба забувати, що інструментарій, всі ці ваші інспекції та адміністрації, є вже, лиш питання в тому, які криворукі поставлені ними керувати. Бо ясно, якщо чиновник робить щось, його можна підвести під якусь статтю, а якщо він не робить зовсім нічого, то можна якомога довше сидіти і волошковими очима  пояснювати, як все насправді складно і що на складні питання не буває простих рішень.


10.малі потоки туристів

Коли ми говоримо про туризм, як двигун для місцевої мікроекономіки, не кажемо, що фактичний потік активного туриста  Дністровський каньйон - не більше трьох місяців на рік,  в такому режимі жоден бізнес існувати не може. Для пасивного, "жирного" туриста не доста розповідати які в нас красиві третина від кожного замку.
Мова не про облаштування горищ існуючих хатів під "зелені садиби", а вкласти серйозні гроші в туристичну інфраструктуру.

Якщо хто не знає, де взяти гроші, то я підкажу - наш лютий уряд намагається пропхати тему з кредитом на 1,1 мільярд євро на знищення Дністра каскадом 6 гесів, там є і про"розвиток інфраструктури". Питання вкладене в програму розвитку гіроенергетики до 2026 року. Всім відомо, що вона була прийнята із "вопіющим" порушенням,. голосуванням "з ноги".
 І хай кричить імпотент-правозахисник, що ніяк не годен ці гроші перенаправити в потрібне русло, ми ж то всі знаємо, в якій країні ми живемо і що якщо він не годен, хай плаче як Ярославна, а я вже бачу рівненькі дороги і усміхнені дитячі обличчя  в садочках в подністровських селах, батьки яких не звалили від безвиході закордон.

Що треба зробити: вимкнути до бісової мами з проекту геси, натомість вивімкнути дороги, лікарні, садочки, сміттєпереробні заводи, водоочисні, і оці ваші промоцію, рекламу та айдентику, щоб турист їхав цілий рік.
Грошей якраз вистачить.


фото взяте зі сторінки у фб ГО "Скеля" та групи "Врятуй Дністер від ГЕС"

1 коментар: